Hoe maak je gehaktballen?

Het is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt: hoe maak ik gehaktballen? En daarbij hoort natuurlijk ook de vraag: hoe zorg ik dat het lekkere gehaktballen worden? We leggen je dan ook graag uit hoe je gehaktballen maakt. Mocht iemand vervolgens aan jou de vraag hoe maak ik gehaktballen stellen, dan weet jij het antwoord! Geniet in de tussentijd gerust van één van onze gehaktballen recepten. En heb je een lekkere variant bedacht, laat ons dan gerust het recept weten.

Van welk vlees maak je gehaktballen?

Wil je weten hoe je gehaktballen maakt, besef dan dat de basis van een smakelijke gehaktbal bij de juiste vleessoort ligt. In principe kun je gehaktballen maken van elke vleessoort, maar er bestaan onderling wel veel verschillen. Hoe maak je zachte gehaktballen? Daarvoor gebruik je de wat vettere soorten gehakt, zoals rundergehakt, varkensgehakt en lamsgehakt. Is je vraag hoe maak ik gehaktballen van mager vlees, dan kies je voor kipgehakt of mager rundergehakt. Belangrijk hierbij is dat je de gehaktballen niet te lang laat garen.

Hoe maak ik de gehaktballen op de juiste manier klaar?

In het vlees waar je de gehaktballen van maakt, zit eiwit. Dit zorgt ervoor dat je gehaktballen krimpen als je ze bakt. Wil je dit voorkomen, dan kun je een ei toevoegen aan het gehakt. Je kunt ook kiezen voor broodkruim gemengd met melk. Bovendien werkt dit ook als bindmiddel, zodat je gehaktballen minder snel uit elkaar vallen. Maar hoe maak je de gehaktballen dan echt lekker klaar? Het geheim schuilt hem in de temperatuur! Je moet de ingrediënten zo koud mogelijk houden.

Stoven op lagere temperatuur 

Een goede tip die we tegenkwamen is deze: Nadat de gehaktballen rondom bruin gebakken zijn, moet je een half kopje water er aan toevoegen (op temperatuur) De kunst is om de gehaktballen te stoven, en als dat op te hoge temperatuur wordt gedaan, droogt hij uit en is die minder lekker.

Hoe maak ik gehaktballen van dezelfde grootte?

Misschien ken je het wel: je bent gehaktballen aan het maken, maar ze verschillen nogal van formaat. Hierdoor kan het zo zijn dat een deel van de gehaktballen taai is, of juist nog te rauw. Probeer daarom altijd gehaktballen te maken van het juiste formaat. Misschien vraag je jezelf nu af: maar hoe maak ik gehaktballen dan op het juiste formaat? Dat is vrij eenvoudig: je kunt bijvoorbeeld een ijsschep gebruiken om ballen van dezelfde grootte te maken.

Hoe bak ik de gehaktballen?

Heb je gehaktballen gemaakt van de juiste vleessoort, zijn ze op de juiste temperatuur en hebben ze het gewenste formaat, dan rest je nog maar één ding: het bakken van de gehaktballen. Doe dit niet in een dikke laag olie op hoog vuur, want zo maak je geen lekkere gehaktballen. Het beste kun je een mengsel maken van boter en olie. Dit zet je in eerste instantie vrij hoog, zodat je pan goed heet kan worden. Leg daarna de gehaktballen in de pan en draai het vuur omlaag. Als je de gehaktballen op laag tot middelhoog vuur laat sudderen, dan worden ze het lekkerste! En dan heb jij eindelijk antwoord op de vraag: hoe maak ik gehaktballen?

Een laatste tip is om altijd zelf te blijven experimenteren. Proef je eigen gehaktballen en voeg de volgende keer wat extra smaakmakers toe als dat nodig is!