Gehaktballen maken

Gehaktballen maken is vrij eenvoudig. Er is qua ingrediënten voor je gehaktballen geen ‘goed’ of ‘fout’, wel is het belangrijk dat je de ballen op de juiste manier in de pan gaat braden. Vier gehaktballen maken doe je door 500 gram gehakt te nemen, twee sneetjes droog, wit brood zonder korst en 150 milliliter melk. Ook heb je wat zout, peper, nootmuskaat en één ei nodig. Als laatste heb je ook nog drie eetlepels paneermeel nodig om deze gehaktballen te maken.

Gehaktballen maken: melk en brood zijn broodnodig

Voor het gehaktballen maken, moet je eerst het brood in de melk laten weken. Zodra het brood goed doorweekt is met de melk, moet je dit voorzichtig maar grondig uitknijpen. Prak het ei door het brood-melkmengsel heen. Bij het gehaktballen maken kun je daarna het gehakt, het zout, de peper en de nootmuskaat toevoegen aan het brood. Kneed het geheel goed door elkaar, en let er op dat je de kruiden goed door het gehakt verspreid. Anders zitten er na het gehaktballen maken bent stukken met meer smaak en stukken met een mindere smaak.

Gehaktballen maken: draai mooie ronde ballen

Zodra je mengsel goed gekneed is, kun je het in vier gelijke porties verdelen. Neem de tijd voor het draaien van mooie ronde gehaktballen. Je kunt rondere gehaktballen maken door met een natte vinger over de ruwe stukjes te gaan. Het afmaken van de gehaktballen doe je uiteraard in de pan. Zet een pan op hoog vuur en verhit hierin de boter. Als de boter een beetje bruin kleurt, kun je het gehakt erin doen. Laat de gehaktballen op halfhoog vuur rondom bruin en gaar worden.

Extra tip voor gehaktballen maken

Voeg een glaasje lauwwarm water toe aan de pan, zet het vuur laag en sluit de pan af met een deksel. Voor gehaktballen maken is twintig minuten laten sudderen een aanrader voor de smaak. Gehaktballen maken vergt dus ook wat geduld.

Gehaktballen maken uit de oven

Ben je een echte kluns als het aankomt op gehaktballen maken, dan kun je ook gehaktballen maken met behulp van de oven. Je kunt dan gewoon gehaktballen maken volgens het hierboven beschreven recept, de oven voorverwarmen op 150⁰C en de gehaktballen in een ovenschaal in de oven dertig minuten gaar laten worden. Bak ze wel eerst even op middelhoog vuur op het fornuis in vijf minuten rondom bruin. Draai na het half uur in de oven de gehaktballen om en laat ze nog eens vijftien minuten in de oven verder garen. Dus.. Gehaktballen maken? Je weet voortaan hoe!