Iedereen kan zelf gehaktballen maken

Iedereen kan gehaktballen maken. Het is een eenvoudige en relatief goedkope manier om een lekker “stuk” vlees op tafel te zetten. Heb je nog weinig ervaring met het maken van gehaktballen, dan heb je waarschijnlijk wel een paar vragen. Op deze pagina hopen we al je vragen met betrekking tot het maken van gehaktballen te beantwoorden.

De vragen die we beantwoorden gaan over:

Materialen voor het maken van gehaktballen

Om lekkere gehaktballen te maken heb je in grote lijnen materialen nodig:

Waarin meng ik het gehakt om ingrediënten te mengen voor mijn gehaktballen?

Om je gehaktballen te maken moet je natuurlijk de ingrediënten mengen. De meeste mensen doen dit gewoon in een grote beslagkom, maar je kunt ook een diep bord gebruiken.

Waarin braad ik mijn gehaktballen?

Voor het braden van gehaktballen is het handig om een braadpan te gebruiken met een dikke bodem en een bijpassende deksel. Een dikke bodem zorgt voor een goede, gelijkmatige temperatuur verdeling over al jouw gehaktballen. Daarnaast trekt een braadpan met een dikkere bodem er voor dat de pan niet krom trekt als je er water aan toevoegt.

Kan ik gehaktballen maken met de airfryer?

De airfryer is het meest geschikt om kant en klare gehaktballen warm te maken. Je kunt echter ook het volledige bereidingsproces met de airfryer doen. Naar onze smaak worden de gehaktballen dan wel iets te droog, vooral in verhouding tot gehaktballen uit de jus.

Wil je toch gehaktballen maken met alleen de airfryer, dan hebben we hier een recept.

Kan ik de oven gebruiken met om gehaktballen te maken?

Net als met de airfryer zijn gehaktballen die alleen in de oven bereid worden naar onze smaak te droog. Het werkt wel goed als je de gehaktballen eerst aanbakt in de braadpan en vervolgens gaar stoomt in de oven. Dat is handig als je vervolgens je fornuis nodig hebt voor het koken van de rest van de maaltijd.

De ingrediënten voor het maken van gehaktballen

De ingrediënten hangen natuurlijk af van het recept dat je volgt om je gehaktbal te maken, maar er zijn wel een aantal keuzes die je kunt maken, los van het recept.

Welk vlees is het beste voor een lekkere gehaktbal?

Zoals we elders op deze website ook vermelden is het verleidelijk om voor mager gehakt te kiezen, maar na het gehaktballen braden zijn ze wel droog en smaakloos. De echte smaak zit namelijk in het vet. Wil je echt goede gehaktballen braden, dan heb je honderd procent varkensgehakt nodig, wat niet in elke supermarkt even makkelijk te verkrijgen is. 

Kun je geen varkensgehakt vinden in het vleesvak, kies dan voor gemengd gehakt en niet voor half om half. Gemengd gehakt bevat zo’n 70% varkensgehakt en 30% rundergehakt. Dat levert sowieso een lekkere gehaktbal op.

De bereidingswijze

Als je eenmaal de juiste materialen en ingrediënten verzameld hebt, dan kun je nog vragen hebben over de juiste bereidingswijze.

Hoe lang duurt het maken van gehaktballen?

Het maken van gehaktballen duurt al met al toch snel een half uur. Alleen het draaien van de gehaktballen duurt ongeveer 10 minuten. Daarna duurt het aanbraden nog zo’n 3 minuten en het stoven nog eens 20 minuten.

De beste recepten om gehaktballen te maken

Op deze website staan een flink aantal recepten om heerlijke variaties op de klassieke gehaktbal te maken. Met de juiste kruiden geef je een heel andere draai aan een gehaktbal. Heb je eenmaal een favoriet ontdekt, dan maak je die gehaktballen waarschijnlijk tientallen keren in je leven!

Wat dacht je van: