Gehaktballen braden

Voordat je kunt genieten van heerlijke gehaktballen, moet je de gehaktballen braden. Gehaktballen branden kan op vele manieren, maar niet elke manier is even goed. Als je de perfecte gehaktbal wilt klaarmaken, is het belangrijk ze op de juiste manier te braden. Het eerste wat belangrijk is bij gehaktballen braden, is om niet teveel bakboter te gebruiken. Het is zo dat meer boter voor meer jus zorgt, maar dit is wel vette jus. Daarnaast is het belangrijk om de boter eerst goed bruin te laten worden voor het gehaktballen braden: het schuim moet er vanaf zijn. Leg vervolgens de gehaktballen in de pan en ga de gehaktballen braden op redelijk hoog vuur, om goed donkerbruin te worden. Zet het vuur vervolgens lager en laat de gehaktballen braden gedurende een minuut of twintig. Moet je wat grotere gehaktballen braden, laat ze dan dertig minuten braden. Leg een deksel schuin op de pan en keer de gehaktballen elke tien minuten tijdens het gehaktballen braden.

Gehaktballen braden: gehaktkeuze

Voor het gehaktballen braden is echter ook het gehakt zelf van belang. Je moet namelijk het juiste gehakt kiezen, wat vooral niet te mager moet zijn. Mager gehakt lijkt op het eerste oog verleidelijk, maar na het gehaktballen braden zijn ze vaak wel gortdroog. Wil je echte, ouderwetse goede gehaktballen braden, dan heb je honderd procent varkensgehakt nodig, wat in Nederland niet overal even makkelijk te verkrijgen is.

Gehaktballen braden met gemengd gehakt

Kun je niet aan varkensgehakt komen, neem dan gemengd gehakt waar minimaal zeventig procent varkensvlees in zit voor het gehaktballen braden. Gehaktballen braden resulteert dan niet in gortdroge gehaktballen.

Je kunt uiteraard ook gehaktballen braden op een andere manier dan hierboven beschreven. Doe als eerste de boter in de pan en laat dit goed bruin worden. Doe vervolgens de gehaktballen in de pan en braad ze rondom. Vervolgens voeg je water toe, totdat tijdens het gehaktballen braden je vlees voor ongeveer zestig procent onder water staat. Zet vervolgens het deksel op de pan en laat de gehaktballen braden, gedurende ongeveer dertig minuten sudderen. Draai de gehaktballen wel af en toe om. Nog een laatste tip: gehaktballen in tomatensaus.

Gehaktballen braden is dus niet zo moeilijk als je in eerste instantie zou denken. Eet smakelijk!