Gehaktballen braden

Voordat je kunt genieten van heerlijke gehaktballen, moet je de gehaktballen braden. Gehaktballen branden kan op vele manieren, maar niet elke manier is even goed. Als je de perfecte gehaktbal wilt klaarmaken, is het belangrijk ze op de juiste manier te braden.

Het eerste wat belangrijk is bij gehaktballen braden, is om niet teveel bakboter te gebruiken. Het is zo dat meer boter voor meer jus zorgt, maar dit is wel vette jus. Daarnaast is het belangrijk om de boter eerst goed bruin te laten worden voor het gehaktballen braden: het schuim moet er vanaf zijn.

Leg vervolgens de gehaktballen in de pan en ga de gehaktballen braden op redelijk hoog vuur, om goed donkerbruin te worden. Zet het vuur vervolgens lager en laat de gehaktballen braden gedurende een minuut of twintig. Moet je wat grotere gehaktballen braden, laat ze dan dertig minuten braden. Leg een deksel schuin op de pan en keer de gehaktballen elke tien minuten tijdens het gehaktballen braden.

Gehaktballen braden: gehaktkeuze

Voor het gehaktballen braden is echter ook het gehakt zelf van belang. Je moet namelijk het juiste gehakt kiezen, wat vooral niet te mager moet zijn. Mager gehakt lijkt op het eerste oog verleidelijk, maar na het gehaktballen braden zijn ze vaak wel gortdroog. Wil je echte, ouderwetse goede gehaktballen braden, dan heb je honderd procent varkensgehakt nodig, wat in Nederland niet overal even makkelijk te verkrijgen is.

Gehaktballen braden met gemengd gehakt

Kun je niet aan varkensgehakt komen, neem dan gemengd gehakt waar minimaal zeventig procent varkensvlees in zit voor het gehaktballen braden. Gehaktballen braden resulteert dan niet in gortdroge gehaktballen.

Je kunt uiteraard ook gehaktballen braden op een andere manier dan hierboven beschreven. Doe als eerste de boter in de pan en laat dit goed bruin worden. Doe vervolgens de gehaktballen in de pan en braad ze rondom. Vervolgens voeg je water toe, totdat tijdens het gehaktballen braden je vlees voor ongeveer zestig procent onder water staat. Zet vervolgens het deksel op de pan en laat de gehaktballen braden, gedurende ongeveer dertig minuten sudderen. Draai de gehaktballen wel af en toe om. Nog een laatste tip: gehaktballen in tomatensaus.

Gehaktballen braden is dus niet zo moeilijk als je in eerste instantie zou denken. Eet smakelijk!

Veelgestelde vragen over het braden van gehaktballen

Moet ik water toevoegen bij het braden?

Ja, zodra je de gehaktballen bruin gebakken hebt zijn ze van binnen waarschijnlijk nog rauw. Voeg daarom een glaasje lauw water in plaats van koud (dit voorkomt spetteren) toe aan de ballen in de pan, zet het vuur laag en sluit de pan af met het deksel. Laat de pan zo nog ongeveer 20 minuten staan en je gehaktballen zijn klaar om te eten.

Welk gehakt moet ik nemen voor een lekker gebraden gehaktbal?

Mager gehakt lijkt op het eerste oog verleidelijk, maar na het gehaktballen braden zijn ze wel droog en smaakloos. De echte smaak zit in het vet. Wil je echte, ouderwetse goede gehaktballen braden, dan heb je honderd procent varkensgehakt nodig, wat in Nederland niet overal even makkelijk te verkrijgen is.

Kun je geen varkensgehakt krijgen, kies dan voor gemengd gehakt. Dit bevat zo’n 70% varkensgehakt en 30% rundergehakt.

Hoe krijg ik lekkere jus bij het braden?

Nadat je gehaktballen klaar zijn kun je van het vocht (en vet) in de pan een heerlijke jus maken. Haal het deksel van de pan en laat de jus koken. Laat de jus net zo lang koken tot het in vocht is gehalveerd.

Zo concentreren de smaken zich in minder vocht en krijg je dus meer smaak aan je jus. Breng je jus vervolgens op smaak met zout & peper. De meeste mensen houden van een wat dikkere jus en daarom kun je de jus binden met maïzena.

Hoe lang moet een gehaktbal braden?

Het aanbraden van de bal: tot de bal rondom bruin is (ca. 2-3 minuten).
Het stoven van de inmiddels gebraden gehaktbal duurt daarna zo’n 20 minuten.

Wat moet de kerntemperatuur van een gehaktbal zijn?

De juiste kerntemperatuur voor een gehaktbal is ongeveer 68 graden Celsius.